Raad

Beskrywing en waar die verskroeide bokke woon, die status en posisie van die spesie in die natuur

Beskrywing en waar die verskroeide bokke woon, die status en posisie van die spesie in die natuur


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Die habitat van die verskroeide bok is die berge van Sentraal-Asië. Maar selfs die moeilike toeganklikheid van hierdie streek red hulle nie van vernietiging nie. Stropers stel nie net belang in voedsame waardevolle vleis nie, maar ook in skouspelagtige horings van anderhalf meter. Daarom word die spesie bedreig - in die natuur is daar net ongeveer twee en 'n half duisend eksemplare bokhoringbokke.

Hoe lyk 'n horinggeit?

Die spesienaam, ook bekend as markhor, is in die Latynse Capra falconeri vernoem na Hugh Falconer, 'n plantkundige uit Skotland, en word eers in 1839 beskryf. Hierdie spesie beeste artiodaktiele is taamlik groot: in lengte - 150-170 sentimeter, en die hoogte van die skof van mans is tot 'n meter. Hul gewig is ongeveer 80-90 kilogram, wyfies is amper twee keer ligter. Die kleur van jong diere is rooi-grys, by ou horings is die pels spierwit. Die bokke het 'n dik lang baard, en op die bors en nek is daar 'n dik dewlap van langwerpige wol, wat in die koue wintertyd 'n spesiale glans kry.

Die kop is effens gebult. Die horings lyk soos 'n kurktrekker - elkeen word om 'n reguit as gedraai. By bokke oorskry hulle soms anderhalf meter lank, met 2-3 draaie. Aan die basis word die horings aanmekaar getrek en dan afwyk en na die kante afwyk. Die grense van die jaarlikse segmente verskyn op die oppervlak. Die horings van die horingbokke is klein - nie meer as 30 sentimeter nie. Hulle is gekrul soos dié van mans, maar minder plat.

Kundige opinie

Zarechny Maxim Valerievich

Landboukundige met 12 jaar ondervinding. Ons beste somerhuisie kenner.

Die bokke het swart strepe op hul bene. Die hoewe is smal, die hoefhoring hard genoeg om aan die kleinste rotslyste vas te hou en oor harde rotse te galop.

Volgens geringe kleurverskille en die mate van verdraaiing van die horings word daar tot ses subspesies van die horingbokke onderskei. Hul habitats is redelik territoriaal van mekaar geskei. Daar word geglo dat die bergbok een van die voorvaders van mak bokke is.

Waar woon hierdie dier?

Klein populasies van die skitterboksoort word in die bergagtige streke in die noordweste van Indië, Pakistan en Afghanistan waargeneem. Daar word geglo dat een van die grootste populasies van gehoornde artiodaktiele in natuurlike toestande aan die hange van die Kugitang-rif, in die oostelike streke van Turkmenistan, woon. Daar is minder van hulle in Oesbekistan, aan die oewer van die Amu Darya-rivier, in die tussenvloei van Vakhshcha en Pyanj in die suidwestelike streek van Tadjikistan.

Woonplek

Die horingbokke vestig hulle meestal op die hange van die rotse, waar gebiede met gras en seldsame struike bewaar is. In die somer styg die meeste van hulle nie bo 2500 meter bo seespieël nie, maar sommige mans bereik die boonste grense van alpiene en die begin van die sneeuband. In die winterkoue sak die geitbokke af tot waar die sneeubedekking minder is, - na die berggordels op 'n hoogte van 500-900 meter, wat soms naby menslike nedersettings kom.

Lewensstyl

Bokhoringbokke hou in klein groepies. Gewoonlik is dit twee of drie koninginne met kleintjies tot twee jaar oud. Die horingmannetjies vorm gewoonlik hul eie klein "geselskap" van verskeie koppe of lei 'n eensame lewe.

In meer talle kuddes van 10-20 individue kom diere gedurende die herfsjaar en in die koue in die winter bymekaar. Terselfdertyd is hooggeplaastes in die middel van die groep, en swak, siek en ander laaggeplaastes is in die buitewyke van die groep. Volwasse bokke in sulke troppe maak slegs 6-10% van die totale getal uit, aangesien hulle meer gereeld vrek. In die herfs verlaat twee jaar oue jong verskroeide bokke wat grootgeword het hul moeders en begin hulle 'n onafhanklike lewe.

In die somer gaan weiding vroegoggend en skemer, as die hitte afneem, wei. In die winter spandeer hulle amper die hele dag op soek na kos. Bokhoringbokke is waaksaam en versigtig: hulle lig dikwels hul koppe, selfs terwyl hulle wei, en inspekteer die omgewing. As hulle die gevaar raaksien, skree hulle skerp en stamp hul voete sterk. Dit is 'n teken aan die ander om op hoogte te wees. As die bespeurde bron van bedreiging - 'n roofdier of 'n persoon - ver weg is en duidelik gesien kan word, bly die kudde op sy plek en hou dit dop. Sodra hy buite sig is, beweeg die diere vinnig na 'n veiliger plek, gewoonlik na die naaste rotsagtige helling.

Onder natuurlike omstandighede leef verskroeide bokke selde langer as tien jaar. Dit is nie hul ouderdom nie - dit is meer waarskynlik dat hulle weens roofdiere, sneeustortings of koue winters oorleef. In gevangenskap word hul lewensduur verleng tot 15-19 jaar.

Dierevoeding

In die somer vorm kruidagtige plante - rabarber, woestynstam, ziziphora, blougras, prangos - die basis van die dieet van die horinggeit. Jong lote van graangewasse is 'n spesiale bederf vir hulle, maar blare, dun takkies struike en bome word ook geëet. In die winter vind diere oorblyfsels van gedroogde grasse, eet hulle oorgroei en takke van kamperfoelie, bergas, wilg, amandel, asp, esdoorn en verskillende klein struike.

As daar sappige gras oorvloedig is, kan skroefbokke genoeg wees om hul dors vir 'n rukkie te les. Gewoonlik is hulle op soek na 'n permanente watergat - 'n rivier, stroom, dam gevorm deur gesmelte sneeu of reën. In die koel deel van die dag besoek diere dit twee keer - vroeg in die oggend en aan die begin van die nag, in die hitte kom hulle ook die middaguur.

Voortplanting van horingbokke

Jong bokke is op driejarige ouderdom gereed om voort te plant. Die horingmannetjies word twee jaar na geboorte seksueel aktief. Die groef begin in November en duur tot vroeg in Januarie. Dit gaan gepaard met die vrystelling van 'n groot hoeveelheid hormone in die bloed, en op soek na vry wyfies reël die bokke gedurig hewige gevegte met mekaar: hulle grawe die grond met hul hoewe, staan ​​op hul agterpote, strooi, slaan met hul voorkoppe of die basis van die horings.

Hulle rig mekaar gewoonlik nie ernstige skade aan nie, maar verloor teen die middel van die winter baie krag en verloor baie gewig. Die horingwyfies bly kalm tydens estrus en verloor nie gewig nie.

Gewoonlik vorm 'n horingbok 'n harem uit verskeie bokke. Swangerskap duur 'n bietjie langer as vyf maande. In Mei bring eerstekalwers dikwels een kind, veelvuldige kinders - twee babas. Vir die eerste dag is die kalf in 'n rookhuis in 'n afgesonderde kloof wat die moeder vooraf vind vir lam, en vanaf die tweede dag van haar lewe volg sy haar na die naaste weiding, al vanaf 'n week wat hulle groen kos probeer. Die moeder voer die nageslag tot in die herfsmaande, maar die kinders bly 'n paar jaar langs haar.

'N Interessante feit: selfs nadat hulle die trop verlaat het, kan jong geslagsrype bokke nie altyd dadelik begin broei nie, wat deur ouer mans van wyfies verdryf word. Soms moet die horingbokke etlike jare alleen deurbring en krag kry.

Bekyk status en posisie

Die vang van die geitbok wat meesterlik op die moeilik bereikbare rotse beweeg, was nog altyd 'n bewys van die hoë mate van vaardigheid van die jagter. Die dier is nie net van gastronomiese belang nie; sy pragtige groot horings is ook 'n waardevolle trofee. Aangesien hul eienaars groot en sterk mans is, word die grootste produsente van die kudde vernietig.

Menslike ekonomiese aktiwiteit dra ook by tot 'n afname in die aantal bokke van die horingspesies: skaapkuddes verdring hulle van gerieflike weidings, dus bly daar nou klein getalle markhorings slegs in die ontoeganklikste rotsgebiede en op die grondgebied van beskermde reservate. Aangesien die horingbokkiespesie bedreig word met die vernietiging in die natuur, is dit opgeneem in die Rooi Boek en 'n spesiale aanhangsel tot die Konvensie oor Internasionale Handel.

Die ervaring van voëlkwekery het die sukses van sulke teling van verskroeiende bokke bewys. 'N Aantal dieretuine huisves hul vierde geslag.


Kyk die video: Detroit in RUINS! Crowder goes Ghetto (Februarie 2023).